Всички форми на живот на земята съставляват една обща,

...
  Всички форми на живот на земята съставляват една обща,
Коментари Харесай

Защо совите понякога пускат змии в гнездото си

 

Всички форми на живот на земята съставляват една обща, взаимосвързана система. И хомо сапиенсът в нея играе немалка роля. Доказателство за това е нашето лично тяло. Тихо и незаменимо в храносмилателния ни тракт работи цяла войска от потребни бактерии – отразяват противников офанзиви, подкрепят храносмилането и образуването на значими витамини. А индивидът, от своя страна, обезпечава на бактериите храна и заслон.

Такова тясно съдействие сред представителите на разнообразни типове се назовава „ симбиоза “ или „ общуване “. Симбиозата е форма на взаимоотношения, при които единият сътрудник или пък двамата извличат изгода от другия. Има няколко форми на взаимополезно общуване сред живите организми.

Кажете почтено, в случай че бяхте птица, щяхте ли да пуснете жива змия в своето гнездо? За нищо на света! Но точно по този начин постъпва ушатата сова. Тя самоуверено пуска в гнездото си, където се намират дребните пиленца, змии. Оказва се, че совата обезпечава достъп до в дома си на змията в качеството ú на „ санитар “, който унищожава мравки, мухи и други вредители, като в същото време не предизвиква никаква щета на дребните. А съгласно учените, такова съдействие оказва на пиленцата само удобен резултат – те порастват по-бързо, боледуват по-малко, защото змията се е разправила с всички носители на инфекции.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР